Our Happy Marriage Life

Daisypath - Personal pictureDaisypath Anniversary tickers

Yang Sulungssss.....

Lilypie Fourth Birthday tickers

Yang Kedua.....

Lilypie First Birthday tickers

Lilypie Breastfeeding tickers

Lilypie Breastfeeding tickers

About Me

My photo
Haku dah kahwin n setakat ni dikurniakan 2 org cahaya mata... Kedua-duanya Gegurl.... Yang Kakak namanya Damia Batrisya Dan Si Adik Auni Firas nama dia.. Aku ni Happy go Lucky, sempoi, Easy going... Gud listener.. Nyampah ngan org yg busuk ati, yang kecoh x tentu pasal, Busy body, Suka nak Compare "mengompare" paling aku jaki... So, pada sape yg menjenguk blog aku neh, harap u all enjoy ngan corat coret merapu aku.. Bukan ape.. Just wanna share every little thing yg happy, sedih, tension dalam idup aku seharian dgn kengkawan, family n alam sekitar... So, welcome to my blog!

Tuesday, September 15, 2009

Kisah Mak Aku Part 1

Salam...

11.20pm

Damia baru jek tido.. En Hubby g "mengeteh" dgn kawan baekk dia.. So, sbb boring, aku pun nak ler menghadpet blog neh... Maklumla.... Nak dekat2 raye nih... tetiba rase syahdu.... Skrg nih, tetiber jek aku teringat kenangan aku ngan mak masa zaman aku kanak2, remaja, sampai ler aku nak kawen...
Mak aku sorang yang kategori garang ler jugak tp penyayang.... ms aku umo 6 tahun, bebudak laen sibuk g tadika tp aku kat umah jek... Sbb kan kesempitan idup, mak aku yang ajar aku kat umah... Xde tadika2 der... Wooo... garang wooo mak aku kalo ngajar.... Pantang silap, mula la ketam dia sengah kat peha aku yg gebu ms zaman kanak2 dulu... Dah macam corak batik....

Biler tengahari jek, mak mesti nak soh aku cabut uban dia sambil dia baring.... Mak kata, kalo x aku xleh g main ka luar petang nanti.... hehe... Kengkadang x lama pun... x sampai 10 minit, mak aku pun Zzzz n aku pun panjang le langkah.....

Family aku masa tu zaman 1989 dalam kategori separa sederhana la gak... Adik badik aku 7 org... 2 org nenek aku yang jaga... Kak ngah & Arwah abang mimin.... Kenapa 2 org adik badik aku arwah nenek aku yg jaga..? Sbb nenek aku yg beriya-iya.... Tambah lagi pulak ms tuh keadaan kewangan x mengizinkan.... Ralatnya, sampai ke sudah mak aku x dapat jaga sendiri arwah abg aku, mimin... Allah lebih sayang kat dia... Dia meninggal tahun 1993 sbb kena langgar lari....

Berbalik tentang mak aku... Mak aku sorang yang kuat, cekal, penyabar.... Sebab aper aku kata mak aku kuat... Korang bayangkan.... Sbb nak bsarkan anak2, pagi2, seawal kol 4 pagi dier dah bangun wat nasik lemak... Then antar kat skolah... Pastu, petang lak mak meniaga rojak kat bawah umah flat kat wangsa maju... Bila masa mak aku rehat, aku pun x tau....

Kalo bulan pose ag la.... Kol 2 pagi dia dah start buat kuih.... Sampai la lepas sahur.... Dier tido jap aderla dalam 2 jam pastu bangun balik sambung buat kuih.... Kol 3 dah start bukak gerai kat bazar ramadhan.... Aku yg tengok nihpun rase penat... Mak aku mmg jenis yg x reti dok diam... Pernah mak aku kena tipu ngan makcik2 yg sesama meniaga ngan dia... Lepas2 bahagi2 duit ngan dorang, mak aku nyer bahagian x setara ngan kuih yg laku... Tp mak aku buat diam... Kata mak, x nak le gaduh2..

Dalam family, aku paling rapat ngan mak... Sbb aku yg paling bongsu, paling last kawenn.. Kenangan yg paling susah aku nak lupa masa aku sekolah menengah... Bulan pose mmg mak aku meniaga kat bazar ramadhan... Hari pertama puasa aku tolong mak kat gerai, ujan turun selebat-lebatnyer... Kuih satu pun x laku.... Aku nanges sedu2.. Mak aku tanye, Apsal...? Aku katela... Penat mak buat kuih, tp x lakupun... ape la ujan nih.... Mak aku sengih.. Dia kate.. Adatler meniaga.... x semestinyer asik lakuuu jer... Sudahnyer.. kuih tu mak antar g surau, buat moreh.. Sabanyer mak....
Pernah 1 ari, dah ujung bulan, beras adrla tinggal 3 pot... yg ader kat umah marjerin jer... Ms tu umo aku 5 tahun... Aku plak ms tuh tekak mmg "tengah nak makannnn jek".. Sudahnyer, mak aku tanak nasik n gaulkan ngan marjerin.... Sedap wo...... Makan lak ngan nasik panas2.... Kreatifkan mak aku....

Keyla... mata aku pun dah ngantuk... Nanti la aku sambung ag Kisah Mak Aku Part 2...

Gud nite....

4 comments:

Marsha~ said...

iiissshhh sayu lak hati ni.. ni entry ramadhan ke entry hari ibu ni?? huhuhu..
tp kan pasal ujan dan jual kuih tu, sy pun pernah rasalah.. ms kecik, bulan pose, mak suruh bukak gerai jual murtabak, dia buat then suruh sy meniaga dgn adik. satu hari tu hujan lebat tapi satu murtabak oun tak jual.. tak laku.. hari paling sedih dlm dunia tapi bila kenang2 balik, tulah yg buat kita jadi kuat kan?? tabah gitu.. hehehehe

acu aza damia said...

Ramadhan & Hari ibu Same jeks..

Aku sayang kat mak aku [owg xder ati peyut jer yg tak syg mak kan...?]

Mak aku banyak sacrifice utk kitorg 1 family...

日月神教-任我行 said...

成人遊戲,免費成人影片,成人光碟,情色遊戲,情色a片,情色網,性愛自拍,美女寫真,亂倫,戀愛ING,免費視訊聊天,視訊聊天,成人短片,美女交友,美女遊戲,18禁,三級片,美女,成人圖片區,avdvd,色情遊戲,情色貼圖,女優,偷拍,情色視訊,愛情小說,85cc成人片,成人貼圖站,成人論壇,080聊天室,080苗栗人聊天室,免費a片,視訊美女,視訊做愛,免費視訊,伊莉討論區,sogo論壇,台灣論壇,plus論壇,維克斯論壇,情色論壇,性感影片,正妹,走光,色遊戲,情色自拍,kk俱樂部,好玩遊戲,免費遊戲,貼圖區,好玩遊戲區,中部人聊天室,情色視訊聊天室,聊天室ut,自拍,後宮電影院,85cc,免費影片,a片

豚骨拉麵Tiger said...

徵信社,尋人,偵探,偵探社,徵才,私家偵探,徵信,徵信社,徵信公司,抓猴,出軌,背叛,婚姻,劈腿,感情,第三者,婚外情,一夜情,小老婆,外遇,商標,市場調查,公平交易法,抓姦,債務,債務協商,應收帳款,詐欺,監護權,法律諮詢,法律常識,離婚諮詢,錄音,找人,追蹤器,GPS,徵信,徵信公司,尋人,抓姦,外遇,徵信,徵信社,徵信公司,尋人,抓姦,外遇,徵信,徵信社,徵信公司,尋人,抓姦,外遇,徵信,徵信社,徵信公司,尋人,抓姦,外遇,徵信社