Our Happy Marriage Life

Daisypath - Personal pictureDaisypath Anniversary tickers

Yang Sulungssss.....

Lilypie Fourth Birthday tickers

Yang Kedua.....

Lilypie First Birthday tickers

Lilypie Breastfeeding tickers

Lilypie Breastfeeding tickers

About Me

My photo
Haku dah kahwin n setakat ni dikurniakan 2 org cahaya mata... Kedua-duanya Gegurl.... Yang Kakak namanya Damia Batrisya Dan Si Adik Auni Firas nama dia.. Aku ni Happy go Lucky, sempoi, Easy going... Gud listener.. Nyampah ngan org yg busuk ati, yang kecoh x tentu pasal, Busy body, Suka nak Compare "mengompare" paling aku jaki... So, pada sape yg menjenguk blog aku neh, harap u all enjoy ngan corat coret merapu aku.. Bukan ape.. Just wanna share every little thing yg happy, sedih, tension dalam idup aku seharian dgn kengkawan, family n alam sekitar... So, welcome to my blog!

Saturday, December 26, 2009

Damia in da house!!!

Hi all.... Damia dah sihat tau... X caya nengok ler senyuman lebar Damia & Ibu... Ibu dh x susah ati ag.....



Shanteek x sunglass sayeee...??




Hurm..... amenda nih.....??


Damia wif ibu posing ala2 cover magazine.... X koseeee nyah!!



"Ape kata ayah belikan yang ni utk Damia sempena ngan bufday damia yg akan datang.... Ngeh Ngeh Ngeh..."



Thursday, December 24, 2009

Damia 23 Bulan

Salam Sumer...

Dah berkurun lama x hapdet... Sowyyy la yeks... Mak bz!!! Nguehehehe


Cam tajuk kat atas nun... 26hb ni genapler anak dara i 23 bulan... Means, next month Damia dah nak masuk 2 Tawon wo.... Skejap jer ms berlalu... Dah besau dah anak ibu... Meh kita imbau, aperkah kepandaian Cik Damai Batrisya sekarang...


1. Dah pandai ngadu... Ader skali tuh agaknyer, cikgu dia marah dia kat school, dia citer kat haku "Ibu Ibu, Cikgu Normah angry Damia Batrisya...." Humangai... Siap sebut nama penuh tuh.... Skrgpun, asal dia lalu jer kat depan school dia, mesti dia akan ulang ayat yg samer sampai haku dah leh agak dah dialog dia kalo nampak school dia...

2. Pandai masukkan CD dlm DVD player - Kursus nih diprovidekan oleh En. Hubby a.k.a ayah kepada beliau...


3. Dah faham kalo haku tanyer camner angry, dia akan wat munyik "Herpppp" - kunon2 marah ar tuh... Kalo laugh dia watler munyik org ketawa.... Means, dia dah faham describekan perasaan... Paling syahdu kalo nengok aksi2 org nanges kat TV, kedek2 dia lari kat haku "Ibu... there kakak / uncle / nenek cryyyyy... hmmmm" - siap ngan mimik muka sedey ag...

4. tersangat ler kuat ngamuk... as per ape yg haku baca dalam buku perkembangan kanak2 umo 0 hingga 6 tahun, umo baya2 Damia neh mmg tgh nak ngamuk x tentu hala... sabar leh sabar.. tp kengkadang ilang sabar gak dibuatnyer... ehehehehe...


5. Dah start ngigau2... Ader skali tuh tgh tido tetiba jer jerit "ibu... Uncle popok..... uncle popok Damia Batrisya....." terkujut haku....


6. Doa makan, surah Qulhuallah dia dah hafal sampai nk tido pun baca doa makan... :p


7. Suka nyakat ibu... Kalo ibu kata jangan, lagi ar dia buat... Pastu, kalo ibu wat muka sedey, mula la dia... "Ibu.. Don't cry.... Don't cry.... I'm Soyyi ibu...." - Cute sgt munyiknyer...


8. Sangat peka ye kengkawan ngan alam sekitar... Pantang dengau munyik pelik2 musti dia nak wat gak... Dia paling allergik ngan munyik cicak.... mencicit dia lari...


9. Part neh paling aku malas nak bagitau... Kang haku bagitau mesti ader soklan cepu cemas... Tp, tpakse gakler haku bgtau... Sangat loving kat baby.. Asal jer nampak baby mesti dier nak kiss, nak hug.... - Haku tau aper yg korang pkir.....!!

Ok ar... tuh ajer...


Hehe.... Pye!!!


p/s :- Nnt haku upload gambau latest Damia yer.... Guna PC kat opis nih penpaham jer la... Slow tahap gaban... Ok, Chiowwwww!!


Sunday, December 20, 2009

Damia Dah Sehattttt!!!!

Salam sumer!!!!

Anak dara i dah sihat tau..... Alhamdulillah... 1 minggu jer chicken pox dia.... pastu dah ok.. & Alhamdulillah, nasib baik Damia x demam berpanjangan.... Bagusnyer, dia lalu gak nk minum susu.... Syukur.. Risau haku kalo badan dia yg sedap2 tu susut.... Mehla, layan gambo Damia yg dah sihat neh....





Key ar.... pye sumer!!!!

Friday, December 4, 2009

Aksi Damia sebelum kene chicken pox...

video

Salam..


Video neh haku rakam ms kat tasik taiping, ms kitorang balik kampung belah hubby... Ms tuh ptg raya haji... aku ajak damia balik, dia kata nanook... bertuah nyer anak... layan la yer...

Wednesday, December 2, 2009

Cemana...

Salam...
Arini aku still cuti ag... Esok lusa tatau ler cemana... Sian kat anak aku.... Skrg neh dia tgh layan minum air vitagen...
Td aku baru lepas bagi dia ubat... Nasib baik la Damia jenis x susah nak makan ubat... Kalo x, mau satu umah haku main kejar2 ngan dia... Cuma kadang2 dia sajer jer nk menmain ngan aku.. wat2 xnak makan ubat... poyo ar anak ibu neh...
Badan aku lak yg dah start rase x sedap... Rase seram sejuk + pale rase denyut2... Perhal ntah...
Skrg neh aku tgh tggu Damia tido jer.. senang aku nak masak n kemas umah yang dh macam tongkang pecah neh.... Lambat lak dia nak tido arini... Mane taknyer, pagi tadi anak dara aku tu bangun kol 10.30 kau...... Ish...ish.... [Dan akupun tumpang sekaki..] - Ish..ish......
Ngeh ngeh... Bukan nyer slalu kan....
Key arr... Nanti aku Hapdet ag... Tu diaa.... Cik Damia tgh sibuk nak lipat baju plak..... Layannn jer la nak.....

Tuesday, December 1, 2009

Akhirnya...













Salam...

Entry baru di bulan baru... Bersiaran secara langsung dr teratak haku... Hari nih aku cuti... mungkin esokpun... Sbb aper..? Damia kene CHICKEN POX... Diulangi... CHICKEN POX!!!

Aku dh agak dah... mesti damia terkena gak tempias penyakit neh... Ingat lagi x entry haku pasal "hati yg sakit, sedey, frust & marah" aritu..? Anak aku plak yg kene...

Geramnyer haku... Semalam haku call cikgu Damia... Aku kata, mgkin this whole week aku x antar damia g school.. Cikgu Damia tanya, nape? Aku kata, Damia dh kene Chicken Pox... terdiam Cikgu tuh... Haku kata kat dia, "Cikgu cakap kat parent yg antar anak dia yg kene Chicken Pox g taska tuh, akak nak mintak ganti rugi kat dia sbb pasal dia la anak akak kene Chiocken Pox!!!"

Mmgla semua nih Allah punya kuasa.. Aku x menidakkan... Cuma aku kesal ngan sikap parent yg pentingkan diri sendiri... Ko dh tau anak ko sakit, jgnler antar anak ko g taska... Usahala... mmg cuti ko dh abes, tryla alternatif lain... Nih x, pasal ko, org lain pun susah... Nyusahkan bangsa betulla...

dah ler ujung2 tahun neh... Ikutkan cuti haku banyak as at bulan November aritu.. Ader ag 8 ari... Tp disebabkan ABM aku paksa soh abeskan cuti & soh aku tinggalkan cuti 2 ari jer utk bulan December neh, akupun tpaksa abeskan gak... tggl 2 ari yg nehpun aku dah peruntukkan utk aku spend masa ngan family ujung bulan nanti... Tp, terpaksa guna utk jaga Damia... Arinih ngan esok leh la aku jaga.... Lusa ngan tulat..??? Hm... terpaksa ler aku cari alternatif lain.... Bukan nak pentingkan diri sendiri kan... Sapa soh aku abeskan cuti cepat2...? Sendiri mau ingat ler kan....

Sian kat damia... tergaru garu dia.... Nasib baik damia x banyak ragam... Skrg nehpun dia tgh layan DVD Hi 5.... Baikk anak ibu....

Sabar yer Sayang Ibu.... Hope anak ibu neh cecepat sembuh....

Tuesday, November 17, 2009

Entry Suka Suka...



Ehehe...

Lirik Lagu neh saje jer haku masuk kan dalam entry haku kali neh sbb Damia sukeee sangat lagu neh... Bebetul Peberet.... Layan ler yerk...

Aku Rindu Sayang Kamu - Black

Siang dan malamku kini menjadi satu
Terasa sedihku bila tiada mu
Apakah ini dinamakan cinta oh
Menjadi aku yang hina

Apakah kau dah tak sepertiku
Rasa hari-hariku tak menentu
Bagaikan lilitan terikat di jantungku
Terasa sungguh

Chorus

Aku rindu sayang kamu
Matamu aku cinta kepadamu
Sayang kamu

Apakah kau rasa sepertiku
Rasa hari-hariku tak menentu
Bagaikan lilitan terikat dijantungku
Terasa sungguh

Aku rindu sayang kamu
Matamu aku cinta kepadamu
Sayang kamu


Nih pun....Lagu feberet Damia...



Cinta Pakai Buang - Stacy

Kenapa bah kau berubah…kenapa bah (2x)
Hello…kenapa kau tak jawab telefon

Dah berlepuh jari menekan nombor sama

Lepas berkali kali ku cuba
Ku sangka kau betul…betul jatuh cinta

Bodoh sungguh untuk terus percaya

Habis madu sepah dibuang sahaja

Ref:
Cinta ku bukannya jenis pakai buang

Biar lah lebih dari sehari

Apakah kau sangka ku cinta segera

Sakitnya hati dipermain
Cinta ku bukannya jenis pakai buang

Tidak mungkin hanya sementara

Apakah kau sangka ku cinta segera

Bayangkan la apa ku rasa
Kenapa bah kau berubah…kenapa bah (2x)
Baru saja kenal

Kau muncul semula

Mengatakan kau sudah berubah

Pujuk rayu sampaikan runtuh ke lutut

Hampir hampir ku mengalah

Untuk memberi kita peluang kedua

Tapi kini ku lebih arif

Untuk percaya janji lelaki… yeaah..yeaahh

** Damia suka part "BAH.. BAH" tuh jer.. ekekeke....

Friday, November 13, 2009

Hati yg Sakit, Sedey, Frust & Marah....


Salam...

Hurm... tetiba ade rase nak story pasal mcm2 hal yg jadik lately neh...

Aritu, mase amik Damia dr nursery, Cikgu dia ade bgtau haku pasal Damia adela kene gigit ngan cik nyamuk kat bahu dia belah kiri... Haku ader la sikit terkejut melihatkan kesan tuh bukan cam kene gigit ngan nyamuk... dia nyer kadar kebengkakan n kemerahan nyer tuh menunjukkan kebarangkalian anak dare haku tuh cam kene geget ngan semut... Ok ar, since che'egu dia dah mintak mahap, haku pun diam kan jer la...

Balik umah, ms haku nak mandikan damia, bukak2 jer baju dia haku terus terkujut.... Leh dikatakan kat badan dia n kaki dia penuh ngan kesan geget semut siap dah hampir2 luka dek kerana Damia asik garu [alangkan kiter yg dh beso panjang nehpun x tahan, inikan la pulak anak dare haku tuh]... Hakupun meng"seme'es" che'egu dia, tanyekan ape ke hal nyer jadik cenggitu...? Tp, dia kata, ntahler, dia pun x pasan.... [Aiks.... pulak dah...?]

Esoknyer, haku balik lambat... Yang amik Damia dr Nursery En. Hubby.... Haku balik ms tuh dlm kol 8 lebih ar... Ms haku tgh belek2 Damia, haku terperasan, telinga dia merah & bengkak.. Haku tanya ler En. Hubby, dia kata xder lak dia pasan td... [Dlm ati ader la rase geram... Dah ar semalam badan penuh ngan gigitan semut, nih plak telinga....] Haku tanye la Damia, sakit x... Soree dia sedey jer cakap... "Hurt ibu... Hurt....."

Pagi rabu, ms aku antar damia g nursery, aku tanye la nape ngan telinga Damia, boleh, cikgu dia kata "La.... sy baru nak tanye akak...." Pulak dah...... Hati ku dah sedikit hangin neh... Akupun cakap ler elok2 "Dik, kalo leh cek la tempat tido or lantai ke... Sian ler dik dia asik kene geget ngan semut jer...." Che'egu dia diam jek sambil senyum tawar.... Hadoy yai!!! Malam nyer haku bawak Damia g klinik... Sebbaik xder pape.. Cuma dr kata kalo x letak ubat jadik infection lak nanti... Lega haku... Tp sakit ati x ilang ag ney...

Semalam... Ade ag Damia kene geget semut.. Kali nih dekat ngan pelipat kaki dia... Tergaru2 anak haku.... Sian dia...

Pagi tadi... Haku tunjukkan kat che'egu dia... sambil kata "Korang xder wat cleaning ker..? Kalo ade, xkanler tetiap ari Damia asik kene geget ngan semutttt jer.... Sianler Damia.... Abis btanda2 badan dia...." Jawapan Che'egu.... "ye la kak..."

Sian Damia... Abes btanda2 betis dia.... Badan dia... Hati dah rase geram neh... Dulu x camneh... Cuma lately neh ajer tetiba jer makin menjadik... Perhal...??? Adekah disebabkan Pengetua dorang g Haji so dorangpun wat kerja sambil lewa...? Or adekah disebabkan che'egu2 yg lama dah xder... Mmg ler ader 2 ke 3 org Otai, tp dorang jaga Tadika... Bukan Nursery... Once a while jer dorang jenguk Nursery.... Salah sape sebenarnyer...?

Aritu, dah ler ader parent antar anak g nursery gak walhal badan anak dia penuh ngan Chicken Pox... Membebel haku!!! Haku bising bukan pasal haku pikir Damia jer.. Haku pikirkan bebudak lain especially yg baby... Siap haku sound "Kalo kene Kat Damia, siapler parent budak neh... Mau haku saman kang" - Giler ganas kan haku neh....
Esok tuh, terus parent dia x antar dah... Rupenyer bukan haku jer yg mbebel.... ramai ag.... Takkan haku nak tukar nursery Damia lak kan.... Sian lak Damia, dia dah biase ngan nursery tuh.... Ngan kengkawan kat situ.... Agpun, mane ag haku nak antar Damia... Nursery kat bawah umah tuh dh pindah... Akan datang, ader nak bukak nursery baru kat bawah apartment haku, tp x tau ler biler... Ntahler... Sian haku nengokkan Damia....
Kalola haku dah kaye... xyah haku keje... Dah tentu Damia depan mata haku....
Kengkawan Blogger, haku perlukan pendapat n pandangan.. Ape yg patut haku wat kalo korang kat tempat haku.... Key ar... Tu jer setakat neh.... Kang menanah lak mate kengkawan baca entry haku yg panjang lebar neh... key ar... Adios!!!

Monday, November 9, 2009

Lagi2 Damia....



Cakkkksss!!!


Bangganyer dapat naik beskal atok....


"Twinkle2 Litte Star...."



Tersangat ler ayu!!



Saturday, November 7, 2009

Permata Hati Ayah & Ibu...

Salam... Cam yg haku janji dlm entry yg lepas... Nehla antara gambo yg sempat haku upload arinih... Hape2 ntah line tenet arineh... Slow tahap gaban.... Nih jerla yg sempat upload....
Beriya bebenor nulis anak dara i neh... Cam kena denda x siapkan keje umah jer...



Sape2 yg nak masuk meminang, sesiap kan jer la duit hantarannyer yer...



Comey x sayeeee??




Wowwww!!





Mane la perantin lelaki i neh....

Thursday, October 29, 2009

Damia 1 tahun 9 bulan

Salam..

26 Oktober arituh, Damia dah genap 1 tahun 9 Bulan... Berat dia skrg dah mencecah 10.5KG.. Sekejap jeks masa blalu... Rase cam baru semalam haku lahirkan dia...
Sempena ngan dah meningkatnyer umo Cik Damia neh, mari nengok hape kepandaian dia setakat neh...

1. Cik Damia dah pandai kira 1 sampai 10 [in english & in malay]...

2. At last, selama neh kalo x dia panggil haku "ABU" or "BU" jeks, skrg dia dh pandai panggil
haku in full words ye puan2... "IBUUUU.. IBU..." - Sayu benor munyiknyer...

3. Dah boleh diharapkan untuk letak baju kotor dia kat dalam basket. Kalo haku atau En.
Ayahnyer yg nak letak x kasi... [Rajin nyerrr]

4. Boleh dah pegang pensil dengan betul bila nak menulis... Ternyata Cik Damia neh minah
Kidal... Nanti ar haku upload gambor dia yg kunon2 kena denda wat keje umah...

5. Sebelum tido dah pandai tadah tangan utk baca doa.. Kunon2 baca surah Al Fatihah... Pastu
dia baca la doa ikut cara dia kumat kamit mulut dia... Satu hape x haku paham kecuali yang
last skkali... AMINNNNNNN...

6. Every time lepas haku lipat baju dia pun sibuk nak tulun haku angkat baju tuh masuk dalam
bilik..

7. Lagu yg paling dia minat skrg neh lagu yg si Black Mentor nyanyi tuh, "Aku Cinta Sayang
Kamu...." ngan lagu Citer Bong "Cik Cik Kebom Bom Bunyik Lagu..." - Giler klasik anak aku
neh...

8. Kalu nampak menda keliling yg menarik mesti dia yg paling kecoh... Nak2 kalo nampak
Masjid, bendera ngan pondok polis.... [Ape Kes....??]

9. Yg paling best kalo dia mengamuk... Uish... menguji kesabaran n kekuatan minda...

Banyak ag... Sbb skrg neh Damia semakin Keletah n becok bkata2... Mana x tumpahnyer kuah kalo x ke nasik.. X gitu??

Damia Batrisya,

Ibu sayang kat awak... Sayang sangat2... Ibu harap awak membesar jadik anak yang soleh, bijak, penyayang & hormat pada semua org... Awaklah buah hati, penawar duka ayah & ibu... Awak lah racun, awak lah penawar...

[Tetiber jadik syahdu pulak....] - ngehehe...

pye!!

Thursday, October 8, 2009

Haku tumpang Gumbiraaaaa


Entry Nih haku dedicated khas wat Norhidayatul Hajar...


Semalam, ms haku tgh drive, tetiber ader satu message masuk... Tit..tit... Macam neh munyiknyer:-


"beb, aku dh pregnant. Tp blum scan bape minggu.. ni br nk scan. Aku sungguh gumbira..."


Tahniah & Welcome to my group... Your life will complete after this... Setelah 2 tahun menunggu, akhirnya... berjaya jugaks...
Hope ngko dikurniakan baby yg cute n comey serta solehah cam haku... muahahaha.... [Ape kene mengene nk same muka ngan haku laks kan.... Ekekeke]

Friday, October 2, 2009

Lagi Gambau Raye @ Melaka...

Dr kiri Abg Ngah, En. Hubby, Abg Long @ Wak Didi, Kak Long, Kak Ngah & Haku ngan Cik Damia

Haku Ngan Along posing ala2 Cover Magazine..

Abg Long @ Wak Didi wif Kak Long

Pilih saje mana satu yg berkenan di hati except yg baju kaler ala2 pink tuh hanyer utk haku sorang jeks... ahahaha...


Malam Raya: Aksi berani Cik Damia main bunga hapi...



Muka bangga Cik Damia..


Kecewa tahap gaban biler bunga hapi dah abes... [x dpt terima kenyataan...]


Kembali tenang lepas dapat main bunga api balik..


Sape benarnyer yg excited neh...? Cik Damia or En. Hubby?? Konpius den!!

Raye ke 3 @ Umah Kak Jai [atehnyer damia] -
Cik Damia tgh senang ati makan semekut sambil jalan...


Kak Ngah dsamping Suami terchenta....

Ops.. Ngah.. sorry ar ter entry skali gambau censord neh... Ahahaha..
[Bak kata Kak Ngah, gara2 kutipan duit raye x achieve target... ] ekekeke..


Thursday, October 1, 2009

Di Pagi Raya.....

Salam...
Nih antara gambar yg sempat snap masa sesi bermaaf-maafan dengan penuh kesyahduan di pagi rayeee... [syahdu ker...] muahahaha...
Layannnnz



"Syg, acu mintak hampun yeekkk..."


"Muah...muah...muah..." ekekeke...


Isteri Mithali nih tau.... ;P


Loving Couple of the Year {All Over the year...}


En. Hubby, Ayah, Mak & Haku yg kunon2 chomelll...


En. Hubby sempat latahkan Puan Che Embok mase sesi bermaaf maafan...

"Ayah, Saye mintak ampun yek..."
"Ye la nak... Ayah Hampunkan... Sediakan saje duit rayeee... eheheh.."
- mungkin itu dialog En. Hubby ngan En. Abu..


"Mintak Hampun ye Ayah.."


"Muah muah muah.. Saaayang kat Pn Che Embok...!!"


En. Hubby tgh bsalaman ngan Pak Ndak..


Nih Adik mak yg paling manjeee ngan mak...


Along tgh salam ngan nenek tersayang..


Maq nyer turn lak...


Kak Long ngan mak


Dorang nih mmg, sukeee latahkan mak haku... En. Hubby jadi pengarah ye puan-puan..


Syahduu nyeeee...


From left:- Siti, ayah, mak, Kak Long, Maq n depan tu along yg rambut pesen Kumpulan Hujan...